Makaron carbonara

Makaron carbonara

Autentyczna włoska carbonara opiera się na prostocie i składnikach najwyższej jakości – a jej sercem są żółtka jaj. Żółtka OVOBOX to produkt stworzony właśnie do takich klasyków – bez konserwantów i zawsze w idealnej konsystencji. To kluczowe, kiedy Twoim celem jest przygotowanie perfekcyjnie kremowego sosu, który oblepi makaron i połączy się z parmezanem oraz boczkiem. Jeśli do tej pory omijałeś carbonarę szerokim łukiem – spróbuj z naszym przepisem i przekonaj się, że przygotowanie carbonary wcale nie jest aż tak trudne!

Składniki (na 2 porcje)

  • 200 g makaronu spaghetti (patrz: domowy makaron jajeczny)
  • 60 g płynnych żółtek OVOBOX
  • 40 g startego sera Pecorino Romano
  • 80 g wędzonego boczku (możesz użyć też guanciale lub pancetta)
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Boczek (lub guanciale/pancette) pokrój w cienkie paski, podsmaż powoli na suchej patelni do chrupkości.
  3. W misce wymieszaj żółtka OVOBOX z tartym serem i pieprzem.
  4. Makaron carbonara
  5. Odcedź makaron, ale zachowaj trochę wody z gotowania.
  6. Gorący makaron połącz z boczkiem (lub guanciale/pancettą) i zdejmij z ognia.
  7. Dodaj mieszankę żółtek i sera, energicznie mieszając. Rozrzedź odrobiną wody z makaronu, jeśli trzeba.
  8. Makaron carbonara
  9. Podawaj od razu – z dodatkowym serem i pieprzem.
  10. Makaron carbonara

Wypróbuj nasze fit przepisy: