
Makaron carbonara
Autentyczna włoska carbonara opiera się na prostocie i składnikach najwyższej jakości – a jej sercem są żółtka jaj. Żółtka OVOBOX to produkt stworzony właśnie do takich klasyków – bez konserwantów i zawsze w idealnej konsystencji. To kluczowe, kiedy Twoim celem jest przygotowanie perfekcyjnie kremowego sosu, który oblepi makaron i połączy się z parmezanem oraz boczkiem. Jeśli do tej pory omijałeś carbonarę szerokim łukiem – spróbuj z naszym przepisem i przekonaj się, że przygotowanie carbonary wcale nie jest aż tak trudne!
Składniki (na 2 porcje)
- 200 g makaronu spaghetti (patrz: domowy makaron jajeczny)
- 60 g płynnych żółtek OVOBOX
- 40 g startego sera Pecorino Romano
- 80 g wędzonego boczku (możesz użyć też guanciale lub pancetta)
- świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron al dente.
- Boczek (lub guanciale/pancette) pokrój w cienkie paski, podsmaż powoli na suchej patelni do chrupkości.
- W misce wymieszaj żółtka OVOBOX z tartym serem i pieprzem.
- Odcedź makaron, ale zachowaj trochę wody z gotowania.
- Gorący makaron połącz z boczkiem (lub guanciale/pancettą) i zdejmij z ognia.
- Dodaj mieszankę żółtek i sera, energicznie mieszając. Rozrzedź odrobiną wody z makaronu, jeśli trzeba.
- Podawaj od razu – z dodatkowym serem i pieprzem.






