
Domowy makaron jajeczny
Nic nie smakuje tak jak domowy makaron, idealny dodatek do klasycznego, polskiego rosołu czy włoskiej carbonary. Zwłaszcza, gdy przygotujesz go z użyciem świeżych, dobrej jakości żółtek – takich jak OVOBOX! Ich intensywny kolor i konsystencja sprawiają, że ciasto jest elastyczne, sprężyste i pięknie się prezentuje. Ten przepis to nie tylko sposób na wyjątkowy posiłek, ale też świetna zabawa w kuchni!
Składniki (na ok. 300g)
- 200 g mąki typu 00 (lub zwykłej pszennej)
- 100 g płynnych żółtek OVOBOX
- szczypta soli
- opcjonalnie: odrobina oliwy z oliwek – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysyp mąkę i uformuj z niej kopczyk, następnie zrób w środku wgłębienie i wlej żółtka OVOBOX.
- Wymieszaj widelcem, a potem zagniataj ręcznie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
- Ciasto owiń w folię i odstaw na 30 minut.
- Rozwałkuj cienko i pokrój w paski lub użyj maszynki do makaronu.
- Gotuj w osolonym wrzątku ok. 2–3 minuty, aż będzie al dente.






