Domowy makaron jajeczny

Domowy makaron jajeczny

Nic nie smakuje tak jak domowy makaron, idealny dodatek do klasycznego, polskiego rosołu czy włoskiej carbonary. Zwłaszcza, gdy przygotujesz go z użyciem świeżych, dobrej jakości żółtek – takich jak OVOBOX! Ich intensywny kolor i konsystencja sprawiają, że ciasto jest elastyczne, sprężyste i pięknie się prezentuje. Ten przepis to nie tylko sposób na wyjątkowy posiłek, ale też świetna zabawa w kuchni!

Składniki (na ok. 300g)

  • 200 g mąki typu 00 (lub zwykłej pszennej)
  • 100 g płynnych żółtek OVOBOX
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: odrobina oliwy z oliwek – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę wysyp mąkę i uformuj z niej kopczyk, następnie zrób w środku wgłębienie i wlej żółtka OVOBOX.
  2. Wymieszaj widelcem, a potem zagniataj ręcznie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  3. Domowy makaron jajeczny
  4. Ciasto owiń w folię i odstaw na 30 minut.
  5. Rozwałkuj cienko i pokrój w paski lub użyj maszynki do makaronu.
  6. Domowy makaron jajeczny
  7. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 2–3 minuty, aż będzie al dente.
  8. Domowy makaron jajeczny

Wypróbuj nasze fit przepisy: