
Wytrawne muffinki wysokobiałkowe
Muffinki z białek? Czemu nie! Połączenie białek jaj OVOBOX, mozzarelli, suszonych pomidorów, papryki i szpinaku to smakowita kompozycja w stylu śródziemnomorskim, która świetnie sprawdzi się na śniadanie, do lunchboxa czy jako fit prowiant na wycieczkę w plener. To szybki przepis na lekką i pełną wartościowych składników przekąskę, która nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Muffinki świetnie się przechowują i smakują na ciepło oraz na zimno. Spróbuj, a na pewno wrócisz po więcej!
Składniki (na 12 muffinek)
- 500 ml białek jaj OVOBOX
- 125 g mozzarelli light (rozdrobnionej)
- 6-8 suszonych pomidorów (pokrojonych w drobną kostkę)
- 1 mała czerwona papryka (drobno pokrojona)
- 2 garści świeżego szpinaku (grubo posiekanego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub oregano - według smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Jeśli wolisz - podsmaż lekko szpinak, żeby zmniejszyć jego objętość.
- W dużej misce wymieszaj białka jaj OVOBOX z warzywami, mozzarellą i przyprawami. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
- Przełóż masę do natłuszczonej formy do pieczenia (lub wyłożonej papilotkami).
- Piecz przez około 20-25 minut, aż muffinki się zetną i lekko zarumienią.
- Po upieczeniu odstaw na chwilę, aby ostygły, i delikatnie wyjmij z formy.






