Wytrawne muffinki wysokobiałkowe

Wytrawne muffinki wysokobiałkowe

Muffinki z białek? Czemu nie! Połączenie białek jaj OVOBOX, mozzarelli, suszonych pomidorów, papryki i szpinaku to smakowita kompozycja w stylu śródziemnomorskim, która świetnie sprawdzi się na śniadanie, do lunchboxa czy jako fit prowiant na wycieczkę w plener. To szybki przepis na lekką i pełną wartościowych składników przekąskę, która nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Muffinki świetnie się przechowują i smakują na ciepło oraz na zimno. Spróbuj, a na pewno wrócisz po więcej!

Składniki (na 12 muffinek)

  • 500 ml białek jaj OVOBOX
  • 125 g mozzarelli light (rozdrobnionej)
  • 6-8 suszonych pomidorów (pokrojonych w drobną kostkę)
  • 1 mała czerwona papryka (drobno pokrojona)
  • 2 garści świeżego szpinaku (grubo posiekanego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie lub oregano - według smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Jeśli wolisz - podsmaż lekko szpinak, żeby zmniejszyć jego objętość.
  3. Wytrawne muffinki wysokobiałkowe
  4. W dużej misce wymieszaj białka jaj OVOBOX z warzywami, mozzarellą i przyprawami. Dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do natłuszczonej formy do pieczenia (lub wyłożonej papilotkami).
  6. Wytrawne muffinki wysokobiałkowe
  7. Piecz przez około 20-25 minut, aż muffinki się zetną i lekko zarumienią.
  8. Po upieczeniu odstaw na chwilę, aby ostygły, i delikatnie wyjmij z formy.
  9. Wytrawne muffinki wysokobiałkowe

Wypróbuj nasze fit przepisy: