
Fit omlet z białek z warzywami i mozzarellą
Fit omlet z białek to śniadaniowy klasyk w wersji light. Białka OVOBOX to idealna baza – bezpieczna, bez zbędnych dodatków, za to pełna wartościowego białka. Wystarczy dodać pokrojone warzywa, trochę ulubionego sera i przyprawy, by stworzyć pożywne, lekkie danie. To przepis dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, nie rezygnując ze smaku. Uwaga - ten przepis jest elastyczny, możesz modyfikować go na dziesiątki sposobów, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Szybki w przygotowaniu, idealny na poranny zastrzyk białka – tak, jak lubimy najbardziej. Szybko stanie się Twoim fit klasykiem!
Składniki (na 1 porcję)
- 200 ml płynnych białek jaj OVOBOX
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (lub masła klarowanego do smażenia)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/3 zielonego ogórka
- 1/2 kulki mozzarelli light pokrojonej w plastry
- świeża rukola
- suszone oregano i bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Posmaruj niedużą patalnię wybranym tłuszczem i rozgrzej ją.
- Wlej białka jaj OVOBOX, delikatnie posól i oprósz ziołami.
- Smaż na średnim ogniu pod przykryciem, aż się zetnie (jak naleśnik). Nie przewracaj.
- Przełóż omlet na talerz.
- Na jednej połowie ułóż plastry pomidora, mozzarelli, ogórka i rukolę.
- Opcjonalnie: możesz skropić całość kroplą oliwy lub octu balsamicznego.
- Złóż omlet na pół. Gotowe!
- zamiast mozzarelli: ser feta lub twarożek
- zamiast pomidora: grillowana cukinia lub papryka
- zamiast rukoli: szpinak baby lub sałata



Wariacje
W wersji słodkiej dodaj do białka cukier (lub inne wybrane słodziwo) i aromat waniliowy. Omlet podawaj z owocami, ulubionym jogurtem lub masłem orzechowym.



