
Keto placki białkowe na słodko
Szukasz przepisu na zdrowe śniadanie lub słodką przekąskę, która wpisuje się w zasady diety keto? Te puszyste placki białkowe na słodko to strzał w dziesiątkę – lekkie, sycące i pełne wartościowego białka. Dzięki wykorzystaniu płynnych białek jaj OVOBOX przygotujesz je bez bałaganu i bez konieczności oddzielania żółtek. To idealne rozwiązanie, kiedy liczy się czas, a Ty chcesz mieć pewność, że Twoje danie się uda. Wanilia i cynamon dopełnią całość aromatem, a świeże owoce i masło orzechowe zamienią talerz w prawdziwy festiwal smaków. To przepis, który pokocha każdy, kto stawia na zdrowe, wysokobiałkowe i niskowęglowodanowe posiłki!
Składniki (na ok. 8 placków)
- 200 ml białek jaj OVOBOX
- 2 łyżki mąki migdałowej (lub kokosowej – da bardziej zwarte placki)
- 1 łyżka mascarpone, twarogu tłustego lub serka śmietankowego (opcjonalnie, dla kremowości)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słodzidło do smaku (np. erytrytol, stewia)
- szczypta cynamonu lub wanilii
- masło klarowane / olej kokosowy do smażenia
- truskawki i borówki
- masło orzechowe
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj białka jaj OVOBOX z mąką migdałową, mascarpone (jeśli używasz), proszkiem do pieczenia, słodzidłem i przyprawami.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu (najlepiej masło klarowane).
- Nakładaj łyżką małe porcje ciasta, smaż na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą złote i puszyste.
- Podawaj z truskawkami i masłem orzechowym 100%. Możesz też użyć innych dodatków np. borówki (w niewielkiej ilości – niskocukrowe), jogurt kokosowy niesłodzony, wiórki kokosowe, cynamon.






