
Wytrawna tarta z kiełbasą i pieczarkami
Wytrawna tarta to danie, które zachwyca swoja formą i smakiem – idealne dla każdego, kto lubi połączenie prostoty i szczypty finezji. Ten przepis to świetny pomysł na kolację, lunch do pracy albo wieczorne przyjęcie dla rodziny lub znajomych. W naszej wersji jej sercem jest wytrawne nadzienie z Twojej ulubionej kiełbasy, ale tarta z płynnymi jajami OVOBOX zawsze się udaje – bez względu na wybrane dodatki!
Składniki (na 4 porcje)
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 50 ml płynnych jaj OVOBOX
- szczypta soli
Składniki:
- 4 małe kiełbasy (ok. 300g)
- 200 g sera żółtego
- 250 g pieczarek mini
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 200 g śmietanki 30%
- 150 ml płynnych jaj OVOBOX
- 1/4 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę.
- Całość siekaj nożem, aż powstaną grudki.
- Dodaj płynne jajko i energicznie zagniataj ciasto (nie za długo - tak, by masło się nie rozpuściło).
- Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
- Przez ten czas naszykuj nadzienie do tarty: na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż aż się zarumieni.
- Gotową kiełbasę przełóż do miski.
- Na tej samej patelni smaż mini pieczarki pokrojone w ćwiartki do momentu, aż cały płyn wyparuje. Przełóż usmażone pieczarki do miski z kiełbasą.
- Następnie usmaż cebulę.
- Na koniec naszykuj śmietanowo-serową zalewę: do miski wlej płynne jaja OVOBOX.
- Dodaj śmietankę, mleko, ser starty na tarce (na dużych oczkach), drobno posiekany szczypiorek i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy (30 cm)
- Ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie obciąż równomiernie fasolą lub grochem.
- Tartę włóż do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut.
- Po tym czasie zdejmij obciążenie i dopiekaj przez ok. 7 minut, by tarta się zarumieniła. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Na wystudzonej tarcie ułóż równomiernie podsmażone wcześniej składniki i zalej masą jajeczno-śmietanową.
- Tartę włóż ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 50 minut (powinna stać się złocista i chrupiąca).
- Tartę podawaj na przykład z ulubioną sałatką.






