Wytrawna tarta z kiełbasą i pieczarkami

Wytrawna tarta z kiełbasą i pieczarkami

Wytrawna tarta to danie, które zachwyca swoja formą i smakiem – idealne dla każdego, kto lubi połączenie prostoty i szczypty finezji. Ten przepis to świetny pomysł na kolację, lunch do pracy albo wieczorne przyjęcie dla rodziny lub znajomych. W naszej wersji jej sercem jest wytrawne nadzienie z Twojej ulubionej kiełbasy, ale tarta z płynnymi jajami OVOBOX zawsze się udaje – bez względu na wybrane dodatki!

Składniki (na 4 porcje)

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 ml płynnych jaj OVOBOX
  • szczypta soli

Składniki:

  • 4 małe kiełbasy (ok. 300g)
  • 200 g sera żółtego
  • 250 g pieczarek mini
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g śmietanki 30%
  • 150 ml płynnych jaj OVOBOX
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i zimne masło pokrojone w kostkę.
  3. Całość siekaj nożem, aż powstaną grudki.
  4. Dodaj płynne jajko i energicznie zagniataj ciasto (nie za długo - tak, by masło się nie rozpuściło).
  5. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
  6. Przez ten czas naszykuj nadzienie do tarty: na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy, wrzuć kiełbasę pokrojoną w kostkę i smaż aż się zarumieni.
  7. Gotową kiełbasę przełóż do miski.
  8. Na tej samej patelni smaż mini pieczarki pokrojone w ćwiartki do momentu, aż cały płyn wyparuje. Przełóż usmażone pieczarki do miski z kiełbasą.
  9. Następnie usmaż cebulę.
  10. Na koniec naszykuj śmietanowo-serową zalewę: do miski wlej płynne jaja OVOBOX.
  11. Wytrawna tarta z kiełbasą i pieczarkami
  12. Dodaj śmietankę, mleko, ser starty na tarce (na dużych oczkach), drobno posiekany szczypiorek i szczyptę gałki muszkatołowej.
  13. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy (30 cm)
  14. Ciasto ponakłuwaj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie obciąż  równomiernie fasolą lub grochem.
  15. Tartę włóż do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut.
  16. Po tym czasie zdejmij obciążenie i dopiekaj przez ok. 7 minut, by tarta się zarumieniła. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  17. Na wystudzonej tarcie ułóż równomiernie podsmażone wcześniej składniki i zalej masą jajeczno-śmietanową.
  18. Wytrawna tarta z kiełbasą i pieczarkami
  19. Tartę włóż ponownie do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 50 minut (powinna stać się złocista i chrupiąca).
  20. Tartę podawaj na przykład z ulubioną sałatką.
  21. Wytrawna tarta z kiełbasą i pieczarkami

Wypróbuj nasze fit przepisy: