
Omlet/Frittata z papryką i serem feta
Omlet i frittata to klasyka szybkiej kuchni – sycące, uniwersalne, pełne białka i smaku. Płynne całe jaja OVOBOX to idealna baza do ich przygotowania. Frittata świetnie smakuje na ciepło i na zimno, a omlet to idealny pomysł na ekspresowe śniadanie, po którym zaczniesz dzień z odpowiednią energią! Nasz przepis to barwna wariacja na temat omletu i frittaty – jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wielokolorowej wersji, koniecznie sprawdźcie nasz przepis, a na pewno wrócicie do niego nie raz!
Składniki (na 2 porcje)
- 400 ml płynnych jaj OVOBOX
- 1 mała cebula
- nieduży pęczek szczypiorku
- po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej (papryka może być też w jednym kolorze)
- 50 g sera feta
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła śródziemnomorskie
Sposób przygotowania:
- Na żeliwnej patelni (lub takiej, którą można zapiekać w piekarniku) podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę.
- Wlej płynne jaja OVOBOX, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
- Podsmaż chwilę na małym ogniu, następnie posyp szczypiorkiem oraz serem feta.
- Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (opcja góra-dół). Piecz ok. 10 minut, aż cała masa się zetnie.






