Omlet/Frittata z papryką i serem feta

Omlet/Frittata z papryką i serem feta

Omlet i frittata to klasyka szybkiej kuchni – sycące, uniwersalne, pełne białka i smaku. Płynne całe jaja OVOBOX to idealna baza do ich przygotowania. Frittata świetnie smakuje na ciepło i na zimno, a omlet to idealny pomysł na ekspresowe śniadanie, po którym zaczniesz dzień z odpowiednią energią! Nasz przepis to barwna wariacja na temat omletu i frittaty – jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wielokolorowej wersji, koniecznie sprawdźcie nasz przepis, a na pewno wrócicie do niego nie raz!

Składniki (na 2 porcje)

  • 400 ml płynnych jaj OVOBOX
  • 1 mała cebula
  • nieduży pęczek szczypiorku
  • po pół papryki żółtej, czerwonej i zielonej (papryka może być też w jednym kolorze)
  • 50 g sera feta
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła śródziemnomorskie

Sposób przygotowania:

  1. Na żeliwnej patelni (lub takiej, którą można zapiekać w piekarniku) podsmaż pokrojone w kostkę cebulę i paprykę.
  2. Wlej płynne jaja OVOBOX, dopraw solą, pieprzem i przyprawami.
  3. Omlet/Frittata z papryką i serem feta
  4. Podsmaż chwilę na małym ogniu, następnie posyp szczypiorkiem oraz serem feta.
  5. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (opcja góra-dół). Piecz ok. 10 minut, aż cała masa się zetnie.
  6. Omlet/Frittata z papryką i serem fetaOmlet/Frittata z papryką i serem feta

Wypróbuj nasze fit przepisy: