Śniadaniowe naleśniki z wędzonym łososiem

Śniadaniowe naleśniki z wędzonym łososiem

Naleśniki na wyjątkową okazję – cienkie i elastyczne, z delikatnym łososiem, kaparami i świeżym koperkiem! Przygotuj ten przepis na weekendowy brunch lub szybki lunch i daj się zaskoczyć przez niepowtarzalny smak takiego połączenia. Ich podstawą są idealnie dobrane proporcje jajek, mleka i mąki – z OVOBOX osiągniesz perfekcyjną konsystencję ciasta bez wysiłku. Jeśli do tej pory naleśniki oznaczały dla Ciebie zawsze danie na słodko – koniecznie wypróbuj i przekonaj się, że w wersji wytrawnej są równie przepyszne. Ale jeżeli tradycyjna, słodka wersja przemawia do Ciebie bardziej - wystarczy dodać do ciasta odrobinę cukru waniliowego (lub innego wybranego słodziwa) by cieszyć się naleśnikami jak u babci!

Składniki (na 6 naleśników)

Składniki na naleśniki:

  • 200 ml płynnych jaj OVOBOX
  • 100 ml mleka lub wody gazowanej
  • 70 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Dodatki:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół pęczka posiekanego, świeżego koperku
  • mały słoiczek kaparów
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki ciasta i rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Smaż cienkie naleśniki z obu, aż lekko się zrumienienią.
  2. Śniadaniowe naleśniki z wędzonym łososiem
  3. Śmietanę zmieszaj z solą, pieprzem i chrzanem.
  4. Na talerzu ułóż naleśniki, doprawioną śmietanę oraz łososia. Posyp kaparami i koperkiem. Składaj dowolnie. Gotowe!
  5. Śniadaniowe naleśniki z wędzonym łososiemŚniadaniowe naleśniki z wędzonym łososiem

Wypróbuj nasze fit przepisy: