
Śniadaniowe naleśniki z wędzonym łososiem
Naleśniki na wyjątkową okazję – cienkie i elastyczne, z delikatnym łososiem, kaparami i świeżym koperkiem! Przygotuj ten przepis na weekendowy brunch lub szybki lunch i daj się zaskoczyć przez niepowtarzalny smak takiego połączenia. Ich podstawą są idealnie dobrane proporcje jajek, mleka i mąki – z OVOBOX osiągniesz perfekcyjną konsystencję ciasta bez wysiłku. Jeśli do tej pory naleśniki oznaczały dla Ciebie zawsze danie na słodko – koniecznie wypróbuj i przekonaj się, że w wersji wytrawnej są równie przepyszne. Ale jeżeli tradycyjna, słodka wersja przemawia do Ciebie bardziej - wystarczy dodać do ciasta odrobinę cukru waniliowego (lub innego wybranego słodziwa) by cieszyć się naleśnikami jak u babci!
Składniki (na 6 naleśników)
Składniki na naleśniki:
- 200 ml płynnych jaj OVOBOX
- 100 ml mleka lub wody gazowanej
- 70 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy
Dodatki:
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka chrzanu
- pół pęczka posiekanego, świeżego koperku
- mały słoiczek kaparów
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki ciasta i rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem. Smaż cienkie naleśniki z obu, aż lekko się zrumienienią.
- Śmietanę zmieszaj z solą, pieprzem i chrzanem.
- Na talerzu ułóż naleśniki, doprawioną śmietanę oraz łososia. Posyp kaparami i koperkiem. Składaj dowolnie. Gotowe!






